

BABKA
bárhesz
Sólet sütőben

A tészta elkészítése:
Kezdjük azzal, hogy feloldjuk az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral együtt. A következő néhány percben a tej-élesztő keveréknek habosnak kell lennie, ahogy az élesztő elkezd növekedni.
Amíg az élesztő felfut, keverjük össze a vajat és a cukrot egy lapátos mixerrel felszerelt keverőgépben.
Ha a vaj és a cukor jól összeállt, a vaníliakivonatot, és alacsony fordulatszámon keverjük jól össze. Adja hozzá a tojássárgákat, és emeljük a keverőgépet magas fokozatra. További 2 percig verjük a habot.
Kapcsoljuk vissza a keverőt alacsony sebességre, és adjuk hozzá a fele lisztet és 1 teáskanál sót, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket.
Addig keverjük, amíg éppen csak össze nem áll, majd cserélje le a lapátos tartozékot a tésztakampóra. Folytassa a keverést, és fokozatosan, evőkanalanként adjuk hozzá a többi lisztet, amíg lágy tésztát nem kapunk. A szükséges liszt mennyisége változó; a legjobb, ha lassan adagoljuk a lisztet, és menet közben ellenőrizzük az állagot. Olyan tésztát szeretnénk, amely puha és rugalmas, nem pedig merev.
Amint lágy tészta alakul ki, amelyet kézzel könnyen le lehet venni a tésztakampóról, tegyük át egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk át többször, amíg sima tésztagolyót nem kapunk. Ne gyúrjuk túl.
Helyezzük a tésztagolyót egy kiolajozott keverőtálba, és fedjük le. Hagyjuk kelni 1-2 órán át, vagy amíg éppen a duplájára nem dagad.
A csokoládétöltelék elkészítése: Egy keverőtálban keverjük össze a reszelt vagy apróra vágott csokoládét, a kakaót és a vajat. Kézzel keverjük össze, amíg jól összeáll, darabos állagúnak kell lennie. Tegyük félre.
A tésztát, enyhén lisztezett felületen, sodorjuk ki kb. 30x40 cm-re, téglalap alakúra.
Egyenletesen szórjuk meg a csokoládétölteléket a tésztán, a szélén egy egyenletes 1,5-2 cm-es szegélyt hagyva. Ezután a hosszú oldalával kezdve tekerjük fel a tésztát szorosan.
Az így kapott tésztakígyót hosszában vágjuk ketté egy éles késsel, majd fonjuk össze óvatosan a két fonatot, nehogy kiszóródjon belőle a töltelék.
Béleljük ki a formát sütőpapírral, majd helyezzük a tésztát a kibélelt tepsibe. Fedjük le a tepsit egy konyharuhával és hagyjuk kelni 1 órán át, vagy amíg a babka teljesen meg nem tölti a tepsit. Elég nagy lesz!
A babkát kenjük meg 1 tojásfehérjéből és 1 evőkanál teljes tejből felvert tojásfehérjéből készült tojással.
Miután a tészta megkelt, majd 190 oC-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet – éppen csak addig, amíg a cukor felolvad majd, langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsokat még forrón meglocsoljuk a sziruppal – fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget osszuk el a két kalács között és locsoljuk rá. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttajuk.
A lisztet összekeverjük a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Összedolgozzuk, majd adunk még hozzá annyi vizet, amennyit felvesz a tészta. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tészta a tál szélétől. Amennyiben nagyon „ragadós” a tészta, kevés lisztet adhatunk hozzá. (dagasztógéppel kb. 5 perc)
A kész tésztát letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük kb.fél órát.
Ha duplájára kelt a tészta, annyi darabra szedjük, amennyi kalácsot szeretnénk készíteni.
A fonás legegyszerűbb módja, hogy három egyforma részre vágjuk, a tésztákat hosszú hurkává sodorjuk, majd összefonjuk. A szeretnétek más fonási módokat is kipróbálni, Kémcső Jenő és Spatula Sára ebben a videóban öt különbözőt bemutat nektek.
A tetejét megkenjük a felvert egész tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
A még hideg sütőbe tesszük - így lesz finom, könnyű a tészta -, majd 175 fokon aranybarnára sütjük.

Bárhesz
A zsidó hagyomány szerint a péntek este és a szombat elmaradhatatlan kelléke a kelt,
fonott kalács, vagyis a barhesz, más néven challah. A tésztából 2 nagy kalács készíthető.
Hozzávalók:
-
1/2 kg liszt
-
1 db tojás
-
3 dkg élesztő, vagy fél csomag szárított élesztő
-
1 és 1/4 pohár víz
-
1,5 kávéskanál só
-
1/4 pohár olaj
-
1/4 pohár cukor
A tetejére:
-
1 tojás
-
szezámmag
Sólet sütőben, libacombbal készítve
A zsidó konyha egyik remek étele a sólet. Bár időigényes, de tény nincs vele sok munka. Az eredmény pedig nagyon finom.
HOZZÁVALÓK
-
50 dkg száraz tarkabab
-
2 db vöröshagyma
-
2 db fokhagymagerezd
-
1 ek liba-, vagy kacsazsír
-
18 dkg gersli (árpagyöngy)
-
2 db libacomb (pecsenye)
-
1 db kacsamell
-
4 db babérlevél
-
1 teáskanál majoranna
-
1 teáskanál frissen őrölt bors
-
3,5 teáskanál só
-
1 teáskanál őrölt füstölt paprika
-
1 teáskanál őrölt csemege paprika

ELKÉSZÍTÉS
-
A babokat előző nap áztassuk be bőségesen hideg vízben, egy nagy tálban. Áztatás közben háromszorásra is megnőhet, ezért lehet, hogy közben pótolni kell a vizet. Minimum 10 órát hagyjuk ázni, de lehet tovább is hagyni.
-
A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső mód, légkeverés nélkül. Aprítsunk finomra két vöröshagymát, és a fokhagyma gerezdeket. A gerslit folyó vízben alaposan mossuk meg és csöpögtessük le. A babokat is öblítsük át és csöpögtessük le.
-
Egy sütőbe is rakható edényt hevítsünk fel, ha már elég forró mehet bele a megtisztított pecsenye libacomb és a kacsamell a bőrével lefelé, hogy a zsírját kiengedje és azon süljön meg. Ha már megbarnult a libacomb fordítsuk át, hogy a másik oldalon is megpiruljon.
-
A megpirult húsokat tegyük egy tányérra, belül még bőven nyersek, majd a sütőben fognak omlósra sülni.
-
Mérsékeljük a lángot a legalacsonyabbra tegyünk az edénybe egy kanál liba, vagy kacsazsírt, majd szórjuk a hagymát és a fokhagymákat az edénybe. Kevergetve süssük 3-4 percig, amíg kicsit megfonnyad és felveszi a lepörkölődött részeket az edény aljáról. A babok harmadát szórjuk a hagymára és hintsük meg a gersli harmadával. Fűszerezzük 2 babérlevéllel, majorannával és őrölt borssal. A mellet nagyobb darabokra vágjuk és a felét tegyük erre a szintre. Jöhet a babokból a második harmad és a gersliből is. Sózzuk meg és tegyük rá a két combot és a maradék húsokat. Fedjük be a maradék babbal és gerslivel.
-
Fűszerezzük őrölt borssal és öntsünk rá annyi vizet, ami pont ellepi. Ízesítsük tovább babérlevéllel, őrölt füstölt paprikával, sima csemege paprikával és sóval. Forraljuk fel és hagyjuk forrni 20 percet. Lefedve tegyük az előmelegített sütőbe 180 oC-on 3 órára sülni.
-
A 3 óra letelte után vegyük le a fedelét és erős tűzön kb. 200 fokon, 30 perc alatt rotyogtassuk el a felesleges folyadékot.
-
Jó étvágyat!


